25 november 2009

Kryddnejlika

Kryddnejlikor är torkade blomknoppar med en söt och mycket genomträngande distinkt smak. Kryddan används världen över, i indiska och nordafrikanska kryddblandningar och är även mycket populär i Kina. Ofta används det i kötträtter och för att smaksätta ris, och kryddnejlikor ingår ofta i olika kryddblandngar såsom curry, garam masala och i den kinesiska femkryddan , five spice powder.

Kryddnejlikor används inte lika flitigt i Europa, och här i Sverige förknippar vi den nog främst med julkryddor. Att hänga upp en apelsin med istoppade kryddnejlikor i skalet är dekorativt och sprider en klassiskt julig doft. Dekorera julskinkan ser trevligt ut. Sist men inte minst så använder vi den i glöggen. Men det finns absolut utrymme för den året om, så länge man använder den med försiktighet. Man kan använda den både hel  eller malen i vissa grytor och såser och passar särksilt bra med stekt lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar