23 november 2009

Baka - Baka

Buffébröd med soltorkad tomat

Ingredienser
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk salt och lite flingsalt
2 msk strösocker
5 msk olivolja
1/2 dl socker Fibrex
10-12 dl vetemjöl
12 soltorkade tomater i olja



Smula jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, olja och Fibrex och rör runt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Använd gärna elvisp med degkrokar eller matberedare. Degen ska vara lite kladdig.

Täck bunken med en bakduk och låt jäsa ca 45 min. Smörj en form ( ca 20 x 30 cm) med olivolja och stjälp upp degen i den. Tryck ut degen så att den bara blir ett par cm tjock. Täck med bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 °. Strax innan brödet ska in i ugnen trycker du ner de soltorkade tomaterna halvvägs i degen. Ringla oljan från tomaterna över brödet och strö över flingsalt. Grädda buffébrödet i ca 40 minuter.

Detta är egentligen inget traditionellt julbröd men så gott till det mesta.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag som brukar doppa i grytan,kan någon
    ge mej ett litet tips på ett bra bröd som
    inte blir kladdigt när man doppa det i
    skinkspadet.Inget bröd med russin utab vanligt bröd.
    Tackar på förhand.
    Godnatt.

    SvaraRadera
  2. Hej
    Nu tllhör jag inte dem som doppar bröd i skinkspad
    ..men det är ju omtyckt av många..vad jag vet ska det vara inte alltför dagsfärskt vörtbröd....

    Kojiki

    SvaraRadera
  3. Här i norr så är det hårt tunnbröd som gäller för dopp i grytan.

    SvaraRadera
  4. Anne-Sofie

    I Norra Skåne används också hårt bröd..Jag har aldrig förlikat mig med denna sed....

    SvaraRadera