23 november 2009

Julens Blomma

Julstjärnan har många namn. I de flesta länder härstammar namnet från dess koppling till julen. I julstjärnans hemland Mexico kallas den för "Flores de Noche Buena" – "den heliga nattens blomma". Detta är ett passande namn då julstjärnans högblad vid tiden för jul ändrar färg och då plantan står i full blom!

I Frankrike kallas julstjärnan sedan aztekernas tid för "Etoile d’amour" - "kärlekens stjärna". Enligt legenden var julstjärnans högblad fuktade med droppar av blod från en aztekisk gudinna som dog av brustet hjärta. På detta sätt fick plantan sin högröda färg.

Tecken på diplomati
Amerikanska första ambassadören i Mexico, Joel Poinsett är orsak till julstjärnans stora  popularitet. För cirka 200 år sedan skickade han några plantor till sin hemstad Philadelphia för undersökning. Den vackra mexikanska plantan blev genast kallad ’Poinsettie’ till hans ära. Hundra år senare kom den första plantan till Europa. Tack för det!
Källa: Allt om Julstjärnor

3 kommentarer:

  1. Hej Kojiki!

    Vilken härlig julblogg du har startat här! Med den fina musiken till så känns det redan som julafton.

    Det var intressant att läsa om julstjärnan. Etoile d´amour, vilket vackert namn på franska. Jag har aldrig förut hört vare sig namnet eller den legenden.

    Jag själv köper inte julstjärnor så ofta. Jag tycker att de är känsliga för drag och man måste vattna dem lagom mycket för att de ska trivas.

    Däremot köper jag gärna julenar eller julcypresser nu till advent och så dekorerar jag dem på olika sätt. Med pärlslingor eller guldslingor eller små rosetter. Mossa runtom i krukan och så sticker jag ned någon fin liten pinne med kanske en guldängel eller en liten tomtenisse. Det blir vackert tycker jag, och jag kan ha det alla helgerna under julen.

    Ha en fin kväll!

    Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. Anna-Karin

    Julstjärnan har en intressant historia..Namnet är ju mycket vackrare på andra språk. Numera finns den ju i så många färger..Köper man en buskig med många blommor håller de bättre.....

    Kojiki

    SvaraRadera
  3. Hej Kojiki,

    Det visste jag inte, att de buskiga är tåligare. Tack för tipset!

    Anna-Karin

    SvaraRadera