29 november 2009

Cheesecake med vinbärstopping

Lite smågott till glöggen. Vill verkligen rekommendera detta. Lätt att göra.

Botten:
8 skivor grovt bröd
50 g smör, smält
Fyllning:
3 dl visp- eller mellangrädde
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk vitpeppar
300 g Västerbottensost, riven
salt
3 gelatinblad
2 dl vinbärssaft, lättsötad


Fodra en 1,5 liters brödform med plastfolie. Mixa bröd och smör, tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen. Koka upp grädde, chilipulver och peppar, dra kastrullen från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna. Smaka av med salt och häll i formen. Låt stelna över natten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur och smält med 1 dl saft. Rör ner resterande saft och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl. Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.

1 kommentar:

  1. Här kommer ett enkelt recept på mumsiga munkar;O)
    Kojiki, om du vill, så får du gärma lägga det som huvudinlägg, i så fall så finns det en bild av dem på min sida.


    Anne-Sofies syltmunkar;

    50 gram jäst
    2 dl. mjölk
    ½ kg. vetemjöl (ca: 7-8 dl.)
    2 ägg
    1 hg margarin
    1 msk.vaniljsocker
    En halv påse kardemummakärnor (kan uteslutas)

    (Cocosfett till friteringen, ca: ½ kg.)
    Fast sylt (jag brukar ta hallon eller jordgubbsmarmelad)

    Gör så här;

    Smält margarinet och häll mjölken över, låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen i lite av mjölken. Blanda sen ihop alla ingredienserna och arbeta degen mycket ordentligt. Den skall vara rätt lös, knappt släppa från kanterna av bunken. Kavla ut deg till rektangulära bitar, ta det i omgångar. Markera ringar på halva degen med ett hyfsat stort glas, lägg på en klick sylt i mitten och vik den andra delen över. Tryck ner glaset över den upphöjning som blir av sylten, ”skruva loss” munken och ta bort den deg som blir omkring glaset och återanvänd den. Om sylt tränger fram, så försök att laga läckan med en tunn degbit, eller nyp till ordentligt. (det är nästan oundvikligt att lite sylt ändå tränger fram, det funkar ändå)

    Jäs munkarna på smord plåt eller bakplåtspapper i ca: 45 min.– 1 timme)

    Värm Cocosfettet till kokpunkten, testa med en överbliven degbit att det är tillräckligt varmt. Det skall fräsa och degen bli brun nästan direkt. Ha ett lock till pannan bredvid!! Om fettet skulle fatta eld (ovanligt om du passar det hela tiden) så skall elden kvävas med locket, INTE vatten.

    Fritera munkarna (några i sänder) tills de är bruna, det tar ca: en minut/sida. Du måste med andra ord vända på dem med en hålslev eller liknande. Lägg upp de färdigfriterade munkarna på ett tidningspapper att rinna av lite, sen de svalnat en aning så vänd dem i socker.

    SvaraRadera