02 december 2010

Lite om glögg

I Europa blev kryddvin populärt under medeltiden. Eftersom vinet med tiden blev dåligt började man tillsätta honung, kryddor och blommor för att kunna dricka det. Man dolde helt enkelt den dåliga smaken. Det gjordes redan i de antika samhällena vid Medelhavet, där kryddorna också tillsattes för sina läkande effekter. I dag behöver vi inte spara gammalt och surt vin. Ändå fortsätter vi att dricka glögg. För många är det varma, söta vinet under de kalla och mörka månaderna själva definitionen av hemtrevnad och mys.

Dricks i hela Europa
Men även om glöggen fått ett särskilt starkt fäste i de nordiska länderna förekommer liknande drycker runt om i Europa. I Tyskland talar man om glühwein, i England om mulled wine, i Italien om vin brulé. Alla är de varianter på varma vindrycker som dricks vintertid. Oftast gjorda på rött vin och kryddade med kanel, vanilj, nejlika, citrus och socker. Ibland tillsätts en starksprit, som rom, konjak eller vodka. I Sverige är det vanligast att köpa sin glögg färdig, även om många förstås tycker om att tillaga sin egen. Idag finns många sorter att välja på och man dricker inte bara varm glögg. De senaste året med vit glögg dricks den gärna kall med is. Nya trender!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar