30 november 2009

Julens godaste kaka Klenan

Klenäten är ett gammalt bakverk som kom till södra Sverige i slutet av 1400-talet. Först bakades de av sockerbagarna i Malmö i början av 1500-talet. Klenan, som kakan ibland kallas, kommer från ordet klenod, fint arbetat föremål, smycke. Struvor bakas på liknande sätt fast med järn. Båda friteras i olja och rullas sedan i socker.

50 styck

Ingredienser
1 dl strösocker
50 g smör
6 äggulor
6 1/2 dl vetemjöl
1 dl vispgrädde
rivet skal av 1 citron
1 tsk kardemumma kan uteslutas
olja eller kokosfett till fritering



Rör smör och socker mjukt. Tillsätt äggulorna, en i taget. Blanda i hälften av mjölet. Tillsätt grädde, citronskal och kardemumma. Arbeta in resten av mjölet och knåda degen väl. Låt vila i kylskåp ett par timmar.

Kavla ut degen tunt och skär/sporra den i 3 cm breda och 10 cm långa bitar. Skär ett snitt i mitten på varje kaka. Tag den ena änden av kakan och trä igenom hålet.

Koka klenäterna gyllenbruna i varm (180°) olja ca 3 min. Låt rinna av på hushållspapper. Pudra över lite strösocker eller florsocker, ev kanel om man vill. Klenäterna är godast när de är ljumna.

4 kommentarer:

  1. Det var två saker som alltid orsakade brända fingrar på mormor o mamma till jul då jag var liten, det var struvbaket och rullrånsbaket. Mamma har dock slutat bakat struvor men sitter alltid en dag eller två vid spisen och gör rullrån till oss alla i familjen inkl min kompis man som alltid får en burk....

    /Cayenne/

    SvaraRadera
  2. Cayenne

    Dessa bakverk är alltid förenat med risk..man får vara väldigt försiktig.. jag vet egentligen inte hur klenor fungerar uppåtlandet..men struvor gör vi härnere också man behöver ju extra små järn/formar för dem..undrar om inte den julkakan härstammar från Tyskland...tror det nästan! Men rullrån är vädigt fint det också..brukar ni fylla dem eller

    SvaraRadera
  3. Nej, vi fyller den sällan. De blir bakade i järn och rullar sedan upp på en "rullpinne", väl använd genom åren, så de blir som en rulle helt enkelt...rull rån.. Jag vet dom som gör platta rån och klickar lite grädde och sylt på dom, men till den skara hör inte vi...

    /Cayenne/

    SvaraRadera
  4. Hej Cayenne

    Det är väl trevligare så...man behöver ju faktiskt inte ha grädde eller sylt till allt..de är ju så goda som de är..men maqndelmusslor med lite grädde och sylt eller frukt vad man nu vill är faktiskt gott till julkaffet...

    SvaraRadera